De Mergelheuvelland 2-daagse (Mh2d) werd in 1984 voor de eerste keer georganiseerd. Sinds die eerste editie is er veel veranderd. De eerste jaren werd de Mh2d nog door de fietsverenigingen van Margraten en Sint-Geertruid gezamenlijk georganiseerd, start en aankomst bevonden zich afwisselend in Margraten en Sint-Geertruid. De organisatie is thans geheel in handen van fietsclub WTC Sint Geertruid.

De start/finish-locatie wisselde van fanfarezaal, via een loods van Eijkerbouw en hoeve Libeek, naar de tent in een weiland van de familie Andrien in Libeek.

Het aantal deelnemers groeide van een kleine 200 personen in het eerste jaar naar nu al enkele jaren 10.000+ fietsers. Hiermee hebben we dan ook het maximum aantal deelnemers bereikt. Meer deelnemers gaan ten koste van kwaliteit, gezelligheid en sfeer. Met de groei van het aantal deelnemers groeide ook de professionaliteit van de organisatie. Ons streven is ieder jaar  een beetje beter. Mede dankzij de verbetervoorstellen van deelnemers en de NTFU groeide de Mh2d uit tot een evenement met stervermelding onder de Nederlandse toerfiets- en MTB-tochten.

De organisatie van de Mh2d maakte ook een ontwikkeling op het gebied van digitalisering mee. Van papieren inschrijving per post of ter plekke, kan er nu enkel via internet worden vóór-ingeschreven.

Ook het maken en het uitzetten van de routes is veranderd. Van het met de hand intekenen op kaarten, maken van vele kopieën voor het aanbrengen van wijzigingen en veranderingen, wordt er nu gewerkt met gps-apparatuur en worden de routes op digitale kaarten ingetekend. Die routes stellen we via onze website beschikbaar als service naar deelnemers die ook steeds vaker de beschikking hebben over gps-apparatuur. Het uitpijlen van de routes op het evenement zelf gebeurt nog steeds fysiek door een team van route-uitzetters.

Mede als gevolg van het vergunningenbeleid van de gemeentes in België en Zuid-Limburg is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor veiligheid en gedragsregels. Door het grote aantal toer- en MTB-tochten is overlast voor natuur, bewoners en veiligheid terecht een aandachtspunt. De organisatie vraagt deelnemers met klem voor medewerking ten aanzien van verkeersregels, aanwijzingen van de organisatie en gangbare gedragsregels.

Sponsoren Mergelheuvelland 2-daagse
PLATINA SPONSOREN