u bent nu hier: Nieuws

Nieuws

Persoonlijke noot - Mh2d 2017

29 april 2017

Door: Danny Curfs
Coördinator Toer-routes Mh2d
 
Waarheen? Welke afstanden? Hoeveel hoogtemeters? Welke beklimmingen? Variatie tussen zaterdag en zondag? Rustposten? Dit soort vragen, daar beginnen we elk jaar weer opnieuw mee. Na het afsluiten van een geslaagde Mh2d, beginnen voor ons als toercoördinatoren weer direct de voorbereidingen voor het volgende jaar Mh2d. Elk jaar, in het begin van december, dienen de eerste concepten alweer op de tafel te liggen voor het komende jaar. Dit heeft alles te maken met de samenwerkingsverbanden tussen georganiseerde evenementen en de overkoepelende organisaties.
 
Een route maken is op zich geen probleem, je tekent een route in op een kaart, enkele lussen erin en that’s it, zou je zeggen. Je zou kunnen terugkijken naar voorgaande jaren en hierop voortborduren, maar de vraag is hoe de route werkelijk uitziet door het oog van de fietser, hoe ervaart deze de route? En daar zit nou net de moeilijkheid. Voortdurend wordt er gekeken naar uitdaging, afwisseling, natuur, smalle wegen en mooie beklimmingen in een mooie regio. Soms moet je hierdoor keuzes en concessies maken om weer iets moois te bereiken.
 
Als de concepten zijn ingediend, wordt er door onszelf en clubleden veel verkend, bekeken hoe de ervaring is, hoe de wegen erbij liggen en wat eventueel nog gewijzigd moet worden. Dit is ook wat de Mh2d sterk maakt, jaarlijks een afwisseling van routes, nieuwe en andere wegen met beklimmingen wat de ervaring voor de fietser altijd uitdagend zal houden.
 
Mh2d 2017? Voor 2017 hebben we het roer een keer omgegooid. Twee jaar geleden zijn we voor het eerst met de zondag-routes naar de Belgische regio “Plombières” gereden en deze regio is erg goed bevallen. De regio kenmerkt zich sterk door veel natuur, veel vergezichten maar zeker een zeer glooiend parcours waardoor toch de hoogtemeters bereikt worden. Veel fietsers zijn ook niet erg bekend met deze regio, enkele bekende punten zouden het meer van Eupen en de Gileppe kunnen zijn. Deze regio is de toegangspoort tot de Ardennen, de Baraque Michel. Voor ons de grootste reden om voor deze regio te kiezen is het verlaten van het stedelijke en twee dagen voor puur natuur te gaan! Samengevat zullen de zaterdagroutes allemaal richting het drielandenpunt vertrekken en daar naar het zuiden richting Montzen, Lontzen, Raeren en vervolgens voor de 160 km naar het meer van Eupen rijden. Via de westzijde komen we dan retour door Limbourg, Bilstain en Henri-Chapelle. De zondag-routes zullen door het Zuid-Limburgse “Heuvelland” rijden en enkele bekende beklimmingen aandoen.
 
Kortom: de Mh2d voor 2017 heeft een nieuw jasje gekregen, waarmee we elke fietser willen uitdagen, we verlaten het stedelijke voor dit jaar en verruilen dit voor veel natuur en vergezichten op smalle rustige wegen, waar je je echt “in het buitenland” waagt.